Practicarea sportului de către copii aduce mari beneficii.
Sportul face parte dintr-o viaţă sănătoasă indiferent de vârsta pe care o ai – pentru copii, însă, este cu mult mai important.
Dacă atunci când erai mică ieşeai cu bicicleta în parc, jucai leapşa sau badminton cu vecinii şi te căţărai prin copaci, vremurile s-au schimbat. În ziua de azi, cei mici au renunţat la sport (şi, de fapt, la ieşirile cu prietenii la modul general), preferând să stea în casă în faţa calculatorului.
Mulţi părinţi nu realizează cât de mult greşesc lăsând copiii să facă acest lucru. Cei mai mulţi consideră că pur şi simplu vremurile se schimbă şi este mai sigur pentru cei mici să stea pe internet sau la televizor toată ziua decât să existe pericolul să fie accidentaţi jucându-se pe stradă.
Din păcate, această gândire nu este deloc sănătoasă pentru copil, motiv pentru care introducerea sportului în viaţa copilului tău este imperativă.
Iată numai câteva dintre beneficiile practicării sportului de către copii :
Dacă un copil face sport de mic, riscul de a se îmbolnăvi la maturitate de boli grave de inimă sau de diabet este mai scăzut.
În timpul sportului, creierul se oxigenează mai bine, astfel încât capacitatea de înţelegere şi memorare va ceşte. Din acest motiv, cel mic va avea rezultate mai bune la învăţătură.Copilul învaţă să fie responsabil, să îndeplinească diferite sarcini.
Un sport de echipă arată celui mic că fiecare om contează, fiecare are rolul lui în echipă, iar respectul este important.
Îşi face prieteni de vârsta lui, cu pasiuni asemănătoare.
Învaţă să se descurce în situaţii neprevăzute.
Ce sport este cel mai potrivit?
În primul rând, contează care este vârsta copilului. Astfel, poate practica:
-înot de la vârsta de 3-4 luni;
-patinaj artistic de la vârsta de 3 ani;
-poate lua lecţii de dans sau judo de la vârsta de 4 ani;
-baschet sau handbal de la vârsta de 5 ani;
-echitaţie de la 5-6 ani;
-fotbal sau tenis de la 6 ani;
-după 8 ani – sporturile de coordonare şi opozitie, fie ele individuale sau colective (tenis, arte marţiale, atletism, fotbal, baschet, handbal).
Ce trebuie să mai iei în considerare?
Dorinţa copilului, bineînţeles. În niciun caz un copil nu trebuie să fie forţat să facă un sport care nu îl atrage, pentru că se va simţi obligat şi nu îi va face deloc plăcere. De obicei, motivul pentru care părinţii obligă un copil să practice un sport anume este că unul dintre ei l-a practicat în tinereţe sau ar fi vrut să o facă. Este nevoie să existe un echilibru între ceea ce copilul îşi doreşte şi ce consideră părinţii că este potrivit.
Cine se va ocupa de el? După ce ai hotărât împreună cu cel mic care e cel mai bun sport pentru el, este important să găseşti un antrenor la fel de bun. Îi place să lucreze cu copiii, are o atitudine profesionistă? Discută cu mai mulţi şi încearcă să afli şi părerea altor părinţi care îl cunosc.
Ai găsit un antrenor care pare potrivit, dar locaţia este sigură? Dar echipamentul?
Ce sumă de bani îţi permiţi să aloci sportului? Dar timp?
Nu în ultimul rând, nu te arunca cu capul înainte. Copiii îşi schimbă gusturile repede şi e posibil ca azi să spună că vrea să joace tenis, iar peste două zile să aleagă baschetul.
Micuţul tău ce sport practică?